© 2019 by R-Plan, s.r.o. 

  • R-Plan, s.r.o.

P.&.B. ve svahu

Rodinný dům ve svahu byl koncipován tak, aby bylo možné maximálně využít charakteru masivní dřevostavby, otevřít a proslunit co nejvíce vnitřní prostor. Při návrhu stavby jsme proto využili výhod, které nabízí konstrukční systém Post and Beam.

1/1

Velikost rodinného domu je dána vnitřní dispozicí a to tak, aby co nejvíce vyhovovala přání investorů. V suterénu je navržena dvojgaráž s dílnou a garáž na uskladnění kol, či zahradní techniky. Obě garáže mají příjezd z jižní, neboli uliční strany objektu. Vjezdy do garáží jsou kryté dřevěnými terasami. Dále je v suterénu umístěna technická místnost, sklad s prostorem pro umístění bazénové technologie, sklep a místnost zvaná myslivost, která je navržena na přání investora.

Ze suterénu se po schodišti dostáváme do prvního podlaží, do kterého je i hlavní vstup ze severní strany. Hlavní vstup do objektu je zastřešen a navazuje na předsíň, ze které je přístup do šatny a koupelny. Ze zádveří vcházíme do haly, kde bude umístěno velké akvárium a je z ní přístup do prádelny či po schodišti do podkroví. Hala volně navazuje na obytný prostor s posezením u krbu.

Obytný prostor je orientován jižně, je otevřený přes dvě podlaží až do hřebene a výplně mezi nosnými prvky konstrukcí jsou prosklené. Tím je zajištěno dostatečné osvětlení denním světlem. V zákoutí obytného prostoru je navržen kuchyňský kout se spíží a s jídelnou orientovanou západně. Z obytného prostoru a jídelny je hned několik vstupů na velkou terasu s bazénem. Na východní straně prvního podlaží je ložnice rodičů s vlastní koupelnou, šatnou a terasou. Do podkroví se po schodišti dostáváme na otevřenou galerii, kde je umístěna knihovna, která je také dostatečně osvětlena denním světlem. V podkroví jsou dále umístěny 4 pokoje s velkými francouzskými okny a 2 koupelny. Podkrovní část rodinného domu je opět otevřena až do hřebene, čímž vzniklý prostor působí na člověka vzdušněji.

1/1